Romaner - klicka på dokumenten nedan (inte på bilderna)

Spinndoktorn är en synnerligen "okreativ” roman, där författaren i ett långt förord urskillningslöst har kopierat fakta och synpunkter, som aderton seriösa debattörer har framfört. Men vem som har skrivit vad och varför, får man med ett par undantag inte veta. Förordet är fullt av klichéer om tidens förfall. Författaren driver med den populära Spinngalan i Stadshuset och han smutskastar en hel yrkeskår av heltidsarbetande spinndoktorer. Han anklagar också doktorerna på Danderyds intensivvårdsavdelning för att ha brutit mot patientsäkerhetslagen genom att inte informerat honom om hans hälsotillstånd och inte heller inhämtat Arga Revisorns samtycke till de gjorda vårdinsatserna. Det finns emellertid ingen grund för hans bisarra kritik, utan såväl vår sjukvård som allt annat i vår demokrati fungerar väl. På nätet får man dock inte skriva vilka lögner som helst, utan yttrandefriheten är begränsad. Författaren har i förordet kopierat in ett 30-årigt avtal om uthyrning av Muskövarvet till ett ungerskt bulvanföretag. Att avslöja detta hemliga avtal, som träder i kraft den 2015-04-01, är landsförräderi. Det är inte skojigt, utan tilltaget bör leda till livstids fängelse. Men Arga Revisorn struntar i alla lagar och förordningar. Utan att visa någon respekt för vår upphovsrättsliga lagstiftning, som ursprungligen tillkom för att hindra amerikanarna från att kopiera europeiska böcker, har författaren hänsynslöst och okritisk kopierat Anders och Marias berättelser rakt av. Det är upprörande, men allt är kanske bara en skröna.

På Aftonbladet har man skurit ned kulturredaktionen från nio fem personer.  Enligt tidningens kulturchef Åsa Lindeborg hinner man dock fortfarande recensera 400 böcker om året. Men med den digitala revolutionen och fortsatta nedskärningar finns det ingen chans att man kommer att hinna läsa alla romaner som man recenserar. DN:s kulturchef Åsa Beckman, som inte heller hon har hunnit läsa Spinndoktorn, anser att tidningarnas dagskritik är full av klichéer om tidens förfall. Åsa Beckman anser att kritiken av litteraturkritiken är populistisk och att det är obegripligt att den svenska kultureliten vill skapa en falsk och opportunistisk antagonism mellan tidningarnas kultursidor och de digitala alternativen. Men detta oroar inte författaren och akademiledamoten Kjell Espmark, utan han är mer orolig över det snäva urvalet av böcker som kritiseras. SvD:s nya kulturchef Lisa Irenius har därför tagit det radikal greppet att låta läsarna vara med och välja recensionsböcker.  Men löser detta verkligen litteraturkritikens kris? Kjell Espmark hoppas istället på de extraknäckande litteraturvetare och författare, som arbete nästan gratis. Det är kanske dags att idka självkritik och nu låta författare och konstnärer själva, eller med hjälp av sina spinndoktorer, under mottot ”Var och en sin egen kritiker”, skriva sina egna recensioner. På DN Debatt och på SvD Brännpunkt låter man ju politikerna med hjälp av SIFO-undersökningar recensera sina förslag, så varför skulle man inte kunna göra detta även på kultursidorna?

Spinndoktorn anses allmänt vara en nydanande, fantastiskt rolig samhällskritisk roman, som enligt en webbenkät nio av tio tillfrågade tror kommer bli årets läsupplevelse. Men enligt Arga Revisorns recension av Spinndoktorn är romanen synnerligen händelsefattig samt illa skriven  och urtrist. Han hoppas att inget förlag kommer att ge ut den. Och recensionen av Spinndoktorn är även den urusel. Den säger mer om Arga Revisorns eget trista liv   än om romanen. Hans nedgörande recension är ett tydligt exempel på hur dagens litteraturkritik har förflackats och nu mest sysselsätter glada amatörer, som inte ens har en yrkesexamen som litteratur kritiker eller som folkhögskollärare. Det har Gustav Fridolin, men det är inget som han skryter med. Det vore klädsamt om Spinndoktorns författare och tillika kritiker, visar samma ödmjukhet som vår nye utbildningsminister.  Det vore också klädsamt om Albert Bonniers litteräre chef Daniel Sandström vågar ta det konstruktiva steget att redogöra varför Bonniers ger ut den ena romanen framför den andra. Att Bonniers inte har gett ut Arga Revisorns roliga romaner, förklararas med att de inte har  recenserats på landets kultursidor och då vet ju Sandström inte vad han skall tycka och trycka.                                                                        LM 2015-04-01

 

Drottningholm är en fortsättning på romanen Spinndoktorn, men den nya romanen är mycket våldsammare. Hela nio personer avlider under mystiska omständigheter, men alla blir naturligtvis inte mördade. Författaren tillgriper inte mer våld än handlingen kräver. Det är dessutom inte ställt utom allt rimligt tvivel att någon överhuvudtaget har blivit mördad. Milos Zwintur påstår att han är helt oskyldig och att han varken kände Anders Ant eller Anders dubbelgångare Antonson. Milos Zwintur är en vanlig affärsman, som bara mördar folk för pengar och några pengar hade inte Anders. Polisen anser att Ant är paranoid och det anser hans fru Maria också.

 
Berättelsen börjar i Malmö Påsken 2010. Sedan rullar handlingen i ett allt snabbare tempo på längst E4:an: Malmö – Löfsta – Stavsjö – Nyköping­ – Löfsta (7 mil tillbaka) – Trosa – Drottningholm – Västerås – Rinkeby­ – Kolmården – Närkeslätten – Oslo.  Det är Anders Ant dubbelgångare Antonson som inte lämnar honom någon ro. Anders tar reda på var hans hans inbillade dubbelgångaer bor och söker upp honom, men då är det redan för sent. Historien tar nu en dramatisk vändning. Anders inbillar sig att han är jagad av Mr. X och av polisen över halva Sverige. Först i Oslo, dit Anders åker för att rädda sin fru Maria undan ett askmoln får dramat sin makalösa upplösning. Men varför författaren behöver 200 sidor för att beskriva denna färd är obegripligt, när man via appen Google Maps kan få vägbeskrivningen på en halv sida? Och huvudpersonen i romanen åker i en gammal Saab, som inte erbjuder någon körglädje. Dessbättre finns inte romanen på ljudband, för då skulle man ha somnat redan i Trosa,  Världens Ände.

 

Drottningholm är framtagen med Stanford Litterary Labs dataprogram. Genom att maskinläsa kolossala mängder engelskspråkiga texter och analysera vad olika amerikanska Suneboksläsare och  akademiledamöter har klickat på, har matematikern Arga Revisorn identifierat ett mönster som sträcker sig bortom den kanoniserade litteraturen, The Queens' Holme  är en fascinerande Big-Data-Bok, men  den svenska översättningen är minst sagt medioker.  Det bästa man kan säga om Drottningholm är att många oväntade och osannolika saker händer under resan. Författaren är inte fixerad vi  hur personerna ser ut och hur de är klädda  innan mrodförsöken.  Hur den vackra svenska naturen ser ut längst Europavägarna bryr han sig inteheller  om.  Vill man få en person- och miljöbeskrivning, måste man därför själv göra resan och i levande livet träffa de människor, som namnges i romanen. Eller så får man vänta tills Hollywood-produktionen av The Queens' Holme kommer. Det är dock befriande att den digitala svenska versionen av Drottningholm inte innehåller någon reklam och inte heller  något förord eller efterord. Det långa förordet till Spinndoktorn räcker mer än väl till för denna och författarens följande roman.

Romanen Drottningholm börjar med en prolog, som till synes inte har något med historien överhuvudtaget att göra. I slutet av romanen får vi dock reda att Anders Ant indirekt stoppade ett tredje världskrig. Avslöja dock inte detta för Anders, för han är en självgod och dryg person, som till råga på eländet nu finns med på president Putins VIP-lista. Man hoppas verkligen att någon i nästa roman Skottet vid slottet kommer att lyckas att ta livet av Anders Ant eller på annat sätt få stopp på hans urusla berättelser. Föreliggande recension erbjuder lika lite som romanen Drottningholm någon läsupplevelse och den har  medvetet skrivits fantasilöst, så att kritikerna av dagens litteraturkritik skall kunna få något att hugga tänderna i.

I romanens sista kapitlet finns ett YOU Tube-klipp där Detective Munch Predicts the Future. Han säger: "Snart mycket, snart, kommer det inte finnas några böcker inga tidningar. Kommunikationen kommer att ske via nätet och det som man ser på TV eller dataskärmar kommer att uppfattas som verklighet. Det är bara att anpassa sig till framtiden!” – Efter att ha tragglat sig igenom romanen Drottningholm kan man hoppas på (eller fasa för) att Munchs framtidsvision slår in, så att vi slipper alla obegripliga romaner. Detta är dock bara början. spår Arga Revisorn: "Snart, mycket snart, kommer det inte att finnas några litteraturkritiker heller. TV-utbudet individualiserasoch du själv, dina vänner och president Putin kommer att vara med en kvart om dagen i alla program som du ser på nätet. Du kommer även att se dem i all reklam som sköljer över dig, för forskningen visar att du litar mer på vad de säger, än på vad recensenterna och du själv tror dig veta om vår obegripliga, nya sköna, gröna värld.                                      LM 2015-04-01

Tavaritj handlar om hur en helt vanlig Chalmerist dras in i Ystadskravallerna 1965 samt om hur hur han efter studietiden dras in i en statlig byråkrati och i maj 2013 hamnar på en Chalmersfest, där ett rykte om Knarköl håller på att skapa nya kravaller i Göteborg. I romanen får vi bl.a. veta hur Tavaritj-vodkan kom till Sverige och hur detta kom att påverka de svensk-ryska relationerna samt varför president Barack Obama plötsligt besökte Sverige. Romanen är en osminkad,  fantasifullt humoristisk berättelse om hur den lilla människan av en slump fastnar i de amerikanska  signalspanarnas och "Big Brothers" nät och sedan grips av polisen och hamnar i Batongskjulet. Men trots den Kafka- och Kallocainliknade mörka bakgrunden, är Tavaritj en ljus berättelse, som ger hopp om ett vänligt, fredligt  och nyktert samhälle.  

"Tavaritj är vansinnigt rolig och den mest lärorika bok  som jág hittills har läs", säger Rio som nu är fem år gammal. Han är  en typisk representant för den nya generationen e-boksläsare.  

"En fantastisk bra roman som förhoppningsvis även män kommer att läsa. Anders Ant upphör aldrig att överraska. Men det var fräckt av honom att lägga ut romanen på nätet, för det är egentligen jag som har skrivit den. Min Tavaritj skulle ha blivit en bäst läsare. Därför har jag stämt min man på 35 miljoner kronor. Alla som uppsåtligen eller av grov oaktsamhet laddar ned eller för eget bruk kopierar min Tavaritj kommer jag också att stämma! Även de som tar en Tavaritj och inte kommer i god stämning,stämer jag", säger Drottning Holm, som är ordförande i Drottningholms freds- och skiljedoms- förening.